Çocuklarda Ders Çalışma Alışkanlığı
Eğitim hayatında bir dönemi geride bırakmış yeni bir döneme geçiş yapmak üzere olan çocukların ders çalışma alışkanlıklarını gözden geçirmeleri için yarıyıl tatili oldukça iyi bir fırsattı. İyisiyle kötüsüyle geçip giden bir dönemden sonra ders çalışmakta ve ders planı yapmakta güçlük yaşayan çocuklar aileleriyle birlikte yeni eğitim dönemi için nasıl bir yol izleyebilirler sorusuna bazı önerilerimiz var.
Özellikle tatilden yeni çıkmış olmanın verdiği rahatlıktan dolayı okula yeniden adapte olmaya çalışan çocuğunuza ders çalışması konusunda baskı yapar şekilde yaklaşmak ve ders çalışması için sürekli diretmek kesinlikle yanlış olur. Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişimi temel alarak onu ders çalışma konusunda heveslendirmek için bir ders programı planı oluşturabilirsiniz. Tamamen çocuğunuzla birlikte onu sıkmadan hazırlayacağınız bu program onun planlı bir şekilde ilerlemesi için ilk adım olabilir.
Etkili ve Verimli Öğrenme
Uzun saatler masa başından hiç kalkmadan ders çalışmaya yönelik planlar yerine özellikle dinlenme ve çalışma saatlerinin dengeli bir sekilde ayarlandığı planlar oluşturabilirsiniz. Uzun süreli ders çalışma etkinliklerinde konuya olan dikkatimiz dağılacağı için verimli bir öğrenme süreci gerçekleşmeyebilir.
Uygun Ortamın Önemi
Çalışma ortamının çocuğunuz için uygun olduğuna da dikkat etmekte fayda var. Örneğin ışığı kötü, sesli, fazlaca kalabalık bir odada çocuk kendini rahat hissetmediği için haliyle ders çalışmak da istemeyecektir. Ayrıca ders çalıştığı araç gereç ya da materyallerinin çocuğun ders çalışma şevkini arttırması açısından kendi zevkine göre seçmesi, düzenlemesi de ders çalışmasında etkili olabilir.
En Büyük Rol Model Sizsiniz
Çocukların planlama, düzen, zamanlama gibi konularda en büyük rol modeli aileleridir. Sizden neyi görüyorsa kendisine de onu uyarlaması mümkün. Bu sebeple çocuğunuzdan planlı olmasını beklerken kendiniz bunun aksi gibi davranmamalısınız.
Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirin
Hepimiz birbirimizden farklıyız ve hepimiz farklı şekillerde öğreniyoruz. Birisi için geçerli olan öğrenme metodu başka birisi için etkili olmayabilir. Bu yüzden çocuğunuzun öğrenirken eğlenmesi, dikkatini vermesi,etkilenmesi çok önemli. Gerek oyun oynayarak, canlandırarak, gerekse birilerine anlatıp üzerinde tartışarak da öğrenmesi pekala mümkün. Özellikle çocuğunuzun okulda gördüğü dersleri ve öğrendiklerini hayatın içerisinde nasıl kullanacağına dair örnekler verirseniz, bunu öğrendim ama neden öğrendim gibi sorularını yanıtlayabilirseniz öğrenme konusunda daha hevesli olabilirler.
Her Başarı Ödüllendirilmeli
Son olarak çocuğunuz ders çalışma planını başarıyla tamamladığında onu daha çok motive etmek için ödüllendirebilirsiniz. İstediği bir filmi izlemesine, ekstra oyun oynamasına, internette ekstra zaman geçirmesine izin vermek gibi ödüller düşünebilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.